Exposició en curs del 27 de gener al 29 de febrer. Entrada lliure
Presentació de l’exposició: dimarts 28 de gener, 19h. A càrrec de la Comissió del Centenari de la Prosperitat. Activitat gratuïta amb reserva aquí
Una exposició a La Lleialtat explica com l’espai que ocupava la fàbrica automobilística va passar a ser del veïnat.
Una de les coses que fa de Barcelona més que una ciutat són els seus veïns. Amb la intenció de fer millor el lloc on viuen, estan en una constant lluita pels drets de tot el col·lectiu en contra dels interessos particulars.
Un clar exemple d’això és la fàbrica de l’empresa automobilística Harry Walker, que es va instal·lar a Barcelona, al barri de La Prosperitat, l’any 1954 i que es va fer molt coneguda després dels dos mesos de vaga que van fer els seus treballadors l’any 1971.
Barcelona va ser, durant la dictadura franquista, una ciutat capdavantera en les lluites per la democràcia, testimoni del sorgiment d’un moviment obrer que, al llarg dels anys seixanta, s’expandiria per tots els racons de Catalunya i, que als anys setanta, donaria pas al moviment veïnal que marcaria l’agenda de les millores materials de la nova ciutat democràtica.
L’any 1967 ja havien tingut lloc algunes aturades a la Harry Walker, però no serà fins 3 anys després, en un context creixent de mobilització, que l’ambient es deteriorarà considerablement. L’espurna de la protesta vindrà condicionada no només per les condicions penoses, els salaris baixos i l’autoritarisme patronal, sinó també pel malestar ocasionat pels fums tòxics. S’iniciarà llavors una espiral repressiva, per una banda, i la resposta insubmisa dels treballadors i treballadores; un conflicte que durarà 62 dies en el que Barcelona esdevindrà capital de la lluita obrera.
L’empresa Harry Walker tancarà la fàbrica de la Prosperitat a finals dels anys setanta, deixant un gran espai buit a la ciutat. A partir d’aquí començarà una lluita veïnal perquè s’hi fessin equipaments per al barri. en contra de la voluntat de la propietat que volia construir blocs de pisos. Després de molt temps, les 18 hectàrees de l’antiga fàbrica han acabat acollint un institut, una escola, un poliesportiu i un CAP, a més d’una gran plaça.
Aquest procés estarà recollit en una exposició anomenada «Harry Walker: obrers i veïns en lluita». Una mostra que traça una cartografia que s’acaba en el moment en què al 2017 els activistes i veïns de la Prosperitat van aconseguir canviar el nom de l’espai urbà de plaça de Harry Walker a plaça de les Treballadores i Treballadors de Harry Walker. Un espai que s’ha guanyat a pols al sistema econòmic imperant. Un espai aconseguit en contra dels interessos particulars a través de les lluites.
—
. Exposició organtzada i produïda per: MUHBA-Museu d’Història de Barcelona. Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona i la Comissió Centenari de la Prosperitat (Nou Barris) 1919-2019
. Comissariat i documentació: Joan Gimeno, Cristian Ferrer, Néstor Bogajo
. L’exposició és una proposta de la Comissió Centenari Prosperitat
NOTÍCIES 3:24 «62 dies en vaga: la Harry Walker, una història de lluita obrera i veïnal»