Temps de confinament a Sants-Montjuïc

Aquests dies de confinament s’estan activant moltes iniciatives que des de La Lleialtat volem compartir amb vosaltres.


Reobren sis jardins de Montjuïc. A la xarxa d’itineraris segurs i els espais guanyats per a vianants, per facilitar el passeig i la pràctica esportiva, se sumen a partir d’aquest divendres cinc grans parcs de la muntanya de Montjuïc, que quedaran oberts al públic. Els Jardins de Joan Maragall, rere el Palauet Albéniz, obriran només durant el cap de setmana com és habitual. 


La joventut no s’atura! Converses, informació i creació #desdecasa. S’inicia un cicle d’activitats virtuals per a joves. Fins al 15 de maig, ens trobem a les xarxes per conversar d’emocions, resoldre dubtes sobre la tria dels vostres futurs estudis, sobre els ERTO, sobre com fer la declaració de la renda o sobre si es podrà fer una estada a l’estranger el curs vinent… I amb dos nous concursos de creació jove!


Ja us podeu inscriure als tallers virtuals dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones. Amb motiu de la crisi sanitària de la Covid-19, els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) estan tancats al públic temporalment però mantenen l’atenció per telèfon i per correu electrònic i a partir del 27 d’abril ofereixen una àmplia oferta de tallers per fer des de casa. Ja us hi podeu inscriure!


Ens ajudes a mantenir el barri net?. La neteja i la recollida de residus estan garantits a tota la ciutat com a serveis essencials però, per evitar el contagi de la Covid-19 dins de la plantilla d’aquest servei municipal, mentre duri l’estat d’alarma només hi treballen una tercera part dels efectius. Els punts verds estan tancats i no funciona la recollida setmanal de mobles i trastos vells. Per tant, el compromís cívic de tot el veïnat és ara més necessari que mai per mantenir l’espai públic net i en condicions de passejar-hi bé.


Barcelona reforça els serveis per cobrir les necessitats bàsiques d’allotjament, higiene i alimentació. L’Ajuntament de Barcelona ha reforçat els dispositius socials per cobrir les necessitats més bàsiques de la població més vulnerable: allotjament, higiene i alimentació. Es tracta d’una mesura excepcional en el marc de la crisi sanitària, social i econòmica a conseqüència de la Covid-19, i que es mantindran en marxa el temps que sigui necessari.


“Planta’m al balcó” per fomentar el verd i el comerç de proximitat. Els mercats municipals repartiran durant cinc dies 80.000 plantes decoratives i aromàtiques, sobretot amb les compres en línia. Els mercats de Sants, Hostafrancs i la Marina ho faran a partir del 6 de maig.


Carrers tallats i parcs oberts per afavorir el passeig a prop de casa. Des de l’1 de maig, cada dia de 9 a 21 h, es talla el trànsit a dos carrers de Sants i Badal, dos d’Hostafrancs i dos del Poble-sec per destinar-los al passeig. Amb aquesta mesura i la reobertura d’una desena de parcs i jardins a Sants-Montjuïc es garanteix que tots els barris disposen d’una xarxa d’itineraris segurs per on passejar i fer esport individual respectant les distàncies de seguretat.


Exposicions i tallers virtuals dels centres cívics i espais joves. Còmic, pintura, audiovisuals, receptes… tot arriba a casa vostra des de no gaire lluny a través de les xarxes en línia i els perfils més actius que mai dels centres cívics i dels espais joves de Sants-Montjuïc. Conegueu els artistes del barri, perquè potser són les vostres veïnes o fins i tot vosaltres mateixos!


Donem aliments a qui ho necessita. La crisi sanitària i social provocada per la Covid-19 ha fet activar serveis públics extraordinaris de distribució d’aliments i reforçar les xarxes de solidaritat que ja funcionaven, perquè ara hi ha més persones que ho necessiten. El nou servei de suport a l’alimentació de persones vulnerables té tres punts de distribució, a Hostafrancs, al Poble-sec i a la Marina.


Radars anima les persones grans a “desconfinar les idees” amb un recull de passatemps. Des del projecte d’acció comunitària Radars, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i els veïns i veïnes dels barris, han elaborat un recull de passatemps per ajudar a exercitar la ment i a passar les hores.


Tornen els mercats de pagès. Després de sis setmanes suspesos per l’estat d’alarma i les mesures adoptades a la ciutat per frenar el contagi del coronavirus, aquest dissabte 25 d’abril tornen a celebrar-se el Mercat de Pagès a Sants i el Mercat de la Terra al Poble-sec.


Si tens l’oportunitat de trucar a una persona gran que estigui sola durant el confinament, et donem algunes idees per fer un bon acompanyament. Amb aquest missatge Amics de la gent gran comparteix amb nosaltres la «GUIA – TRUCA CONTRA EL SILENCI»


Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19. El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha elaborat una guia de recomanacions, amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives i guiar en una situació del tot excepcional.


Expliques contes o escrius relats? I si aquest Sant Jordi, en lloc de comprar un conte per regalar, l’escrius tu? El pots compartir escrit, parlat o en vídeo, també en llengua de signes, amb la Lleialtat, Artixoc, Bandarres o l’Hort d’en Queni. Els menors de 14 anys, a la Marina. I si són de terror, a Cotxeres de Sants!


Connectats als centres cívics, biblioteques i espais joves. Les exposicions esdevenen virtuals i els tallers es fan per videoconferència… els centres cívics, culturals, biblioteques i espais per a adolescents joves de Sants-Montjuïc tanquen físicament però no s’aturen durant el confinament .


Des de Barcelona activa ens arriba informació i activitats, referents a la CoAgenda de l’Economia Social i Solidària a l’Àrea metropolitana de Barcelona, que s’han hagut d’adaptar a aquest període excepcional que estem vivint. D’aquesta manera, les persones que consultin la CoAgenda tindran a la seva disposició les activitats i formacions que es realitzin en línia, així com guies i recursos vinculats a l’Economia Social i Solidària, que es poden realitzar confinades a casa.


Informació Barcelona Cuida

Información Barcelona Cuida


El comerç de proximitat que continua donant servei. Durant l’estat d’alarma per contenir el contagi del virus de la Covid-19, només resten oberts els establiments de productes bàsics com l’alimentació, la neteja o la higiene. Quins continuen donant servei als barris de Sants-Montjuïc? Ens n’informen els mercats municipals, el veïnat i els eixos comercials.


Equips de neteja per desinfectar contenidors a Sants-Montjuïc, recomanacions per facilitar la recollida de residus, consells per al tractament de residus en llars amb persones amb Covid-19…


Els Punts de Defensa dels Drets Laborals intensifiquen el servei. Les dues setmanes posteriors al decret d’alarma per la crisi del Covid-19, els Punts de Defensa dels Drets Laborals de Barcelona Activa han multiplicat per cinc el servei d’assessorament. Només al mes de març han atès 451 persones en assessorament individual, una xifra que suposa el 44,8 % del total de persones que van atendre durant 2019 en aquesta modalitat.


Els serveis municipals contra la violència masclista continuen actius durant l’estat d’alarma. La situació de confinament ha obligat a adaptar alguns dels serveis municipals contra la violència masclista a aquestes circumstàncies excepcionals per garantir els recursos essencials i l’atenció en situacions de risc.


A DECIDIM.BARCELONA, trobaràs un conjunt d’iniciatives culturals, educatives, esportives i de cures que s’estan duent a terme al Districte Sants Montjuïc. Des de les que comparteixen en obert diferents equipaments públics, a eines i recursos que proposa la ciutadania perquè aquests dies d’aïllament cap persona se senti sola.


El Col·lectiu d’Artistes de Sants ens fan arribar aquesta iniciativa des de el seu bloc, amb el títol «Macedònia d’art en confitura» els artistes estan compartint les seves creacions, poemes i reflexions en aquest període de confinament. 


Com funciona el DISPOSITIU D’ATENCIÓ DELS SERVEIS SOCIALS BÀSICS DE SANTS- MONTJUÏC en relació al pla de contingència COVID-19? Us adjuntem del document on es detalla l’operativa de funcionament


Impulsat des de Serveis Socials funciona la xarxa del projecte Radars, La idea és tenir una xarxa per ajudar i acompanyar a la gent gran que està sola, de forma no volguda. Els ofereixen recursos i hi ha voluntaris que es dediquen a tenir cura de les persones més vulnerables durant el confinament.


Diversos grups de suport s’han coordinat per crear la XARXA DE SUPORT MUTU a Sants – Hostafrancs – La Bordeta – Font de la Guatlla. Compartim amb vosaltres la informació gràfica.


Els centres d’assistència primària obren les portes els caps de setmana per tal de mantenir tots els dies l’atenció telemàtica, presencial i domiciliària de pacients a qui ja s’ha diagnosticat la Covid-19.


Serveis d’alimentació per a persones vulnerables a Sants-Montjuïc. Durant la crisi sanitària pel nou coronavirus s’han activat serveis extraordinaris d’alimentació i higiene per a persones sense llar. Aquests serveis se sumen a la tasca que continuen desenvolupant els serveis socials municipals als barris de Sants-Montjuïc amb la col·laboració necessària d’ONG com la Fundació Canpedró o Gra de Blat.


Crida a la donació de material per a la fabricació digital d’equipament de protecció sanitària. Els ateneus de fabricació digital i la comunitat ‘maker’ han començat a fabricar amb impressores en 3D equips de protecció sanitària…