L’Ajuntament vol començar a destruir La Lleialtat Santsenca

Ahir divendres 18 de març de 2011 el Districte de Sants-Montjuïc va informar a la Plataforma La Lleialtat Santsenca que l’Ajuntament vol enderrocar el balcó de l’edifici de l’antiga cooperativa perquè, segons el seu criteri, perilla la seva estabilitat.

La Plataforma ha estat la primera en qüestionar la seguretat estructural de l’edifici i el perill que suposava per a les edificacions veïnes i per a les persones. Som els primers per tant en reclamar que si el balcó posa en risc la seguretat de les persones s’intervingui, però creiem que hi ha maneres menys agressives de fer-ho. No entenem d’on surten aquestes pors i aquestes presses si no es va entrar a veure l’estat de l’edifici fins el 27 de gener de 2011, encara que l’Ajuntament va prendre possessió de l’edifici el 15 de juny de 2009 al desallotjar els okupes, tot i ser de titularitat pública des de l’any 2006.

Si el risc real justifiqués el seu enderroc l’Ajuntament estaria cometent una imprudència actualment, al no acordonar la zona al voltant de la balconada, cosa que ens fa pensar que hi ha solucions alternatives (puntals, esquadres,…) que permetin conservar l’element més característic de la façana, que és el que distingeix el seu caràcter de façana principal en contraposició a la del carrer Altafulla. Volem recordar que es tracta d’una façana catalogada (nivell C) i que per tant, si s’enderroqués caldria reconstruir-la, amb totes les complicacions tècniques i artístiques que això suposa. Cal afegir que això exposaria encara més a les inclemències del temps la resta de la façana i destruiria la inscripció original del nom de la cooperativa, situada sota la balconada.

És per això que des de la Plataforma no acceptarem que es malmeti el patrimoni obrer del barri sense haver pogut abans tenir accés als informes tècnics que ho justifiquin i que tinguin present les diferents alternatives. Si veiem que qualsevol operari comença la destrucció del patrimoni que és de tots i totes, sortirem al carrer a defensar-lo.

Imatge on es veu la inscripció original de la cooperativa, sota la balconada protegida amb una xarxa.