Cada últim dissabte de mes, d’11h a 13h.
Preu: 5€/visita. Compra les entrades aquí
Després de dues temporades consecutives esgotant entrades, torna la tercera edició del cicle de passejades per la història de Sants per seguir desgranant la història, històries i historietes que han configurat el caràcter del nostre barri des de temps immemorials fins als nostres dies!
A través de 10 itineraris temàtics diferents, descobrirem la llegenda negra que ha tenyit els nostres carrers; els secrets arquitectònics que ens trobem quan aixequem la vista; les vagues i lluites obreres en temps de La Canadenca; com era el barri quan encara era un poble; la construcció de refugis antiaeris per protegir-se de les bombes; sense oblidar el paper fonamental de les dones santsenques!
Cada passejada serà conduïda per historiadors i especialistes en patrimoni de l’associació Memòria en Moviment.
Visita en llengua de signes catalana
Totes les visites estan adaptades per a persones sordes. Hi haurà un intèrpret de llengua de signes catalana de l’associació Més Accés.
PROGRAMA
26 d’octubre, 11h — El Sants misteriós [compra les entrades]
A tot arreu hi ha personatges llegendaris i Sants, Hostafrancs i La Bordeta no estan exempts d’història negra. Coneixeu la relació d’Enriqueta Martí amb la Bordeta? Sabíeu que al carrer Miquel Àngel hi ha haver un temple espiritista? Què diu la història del segrest dels lladres del pou? En aquesta ruta descobrirem tots aquests misteris i molts altres.
30 de novembre, 11h — El patrimoni arquitectònic del barri [compra les entrades]
Veniu a descobrir algunes de les petites joies del patrimoni arquitectònic de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. Coneixerem edificis singulars dels nostres barris i alguns dels noms dels arquitectes i mestres d’obra que han deixat empremta en el paisatge urbà santsenc.
21 de desembre, 11h — Montjuïc: de l’expo del 29 a les Olimpíades [compra les entrades]
Explorarem la relació de la muntanya de Montjuïc amb la ciutat de Barcelona i parlarem de les canteres històriques, dels barris de barraques, de les fontades, de l’Exposició Internacional del 1929 i dels Jocs Olímpics del 1992.
25 de gener, 11h — Els anys del pistolerisme i de la Vaga de la Canadenca [places exhaurides]
L’any 1918 va tenir lloc el Congrés de Sants, una trobada que va posar les bases a una nova forma d’organització sindical que permetria grans mobilitzacions com la Vaga de la Canadenca. La creixent força de la CNT però va ser contestada amb l’organització de grups de pistolers. Començava així una espiral violenta pels carrers de la ciutat.
29 de febrer, 11h — Santsenques i treballadores [places exhaurides]
Sabíeu que moltes de les revoltes populars de la nostra història van ser encapçalades per dones? I que bona part de les feines a les fàbriques tèxtils les feien dones? Amb aquesta ruta descobrirem el paper, invisibilitzat, de les dones treballadores de Sants, Hostafrancs i La Bordeta en la nostra història.
28 de març, 11h — El Paral·lel, la Via del Pecat [activitat cancel·lada per la Covid-19]
En aquesta ruta coneixerem un dels carrers més coneguts de la ciutat de Barcelona i els teatres, cafès i cabarets que el van convertir en un nom mític arreu d’Europa sobretot durant el primer terç del segle XX.
25 d’abril, 11h — La Revolta de les Quintes [activitat postposada per la Covid-19]
Nova data 21/11/2020 [places exhaurides]
El 4 d’abril del 1870 les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i el Baix Llobregat.
30 de maig, 11h — El Camí Ral [activitat postposada per la Covid-19]
[compra les entrades]
L’antic poble de Santa Maria de Sants va néixer i créixer a banda i banda del camí ral, una antiga via documentada des d’època romana. En aquesta passejada recorrerem el camí ral al seu pas pels nostres barris. S’explicarà com s’ha anat modificat el territori i com la comunicació ha condicionat el desenvolupament de Sants.
27 de juny, 11h — Guerra Civil i Refugis [activitat postposada per la Covid-19]
Nova data 28/11/2020 [places exhaurides]
Al carrer Sant Crist, sota de la parròquia de Santa Maria de Sants, hi ha el refugi 819, un refugi antiaeri construït pel veïnat de Sants per refugiar-se dels bombardejos de la Guerra Civil. Aquesta passejada recordarà com la Guerra va afectar la vida dels nostres barris i les estratègies de resistència desenvolupades per la població local.
25 de juliol, 11h — Festes Majors i Tradicionals als Barris [compra les entrades]
La festa major és un dels grans moments del barri -els veïns i les veïnes prenen els carrers per omplir-los de cultura; un esdeveniment cohesionador que remunta molts anys enrere. Recorrerem els carrers descobrint antics espais de la festa major i parlarem sobre els guarniments i moltes altres tradicions.