14/05 | Joc «A la pell de la història» —la revolta de quintes

dissabte 14 de maig, 10h, 10.30h & 11h [grup 11h complet]
activitat gratuïta · reserva prèvia aquí
inici: Casa del Mig [Parc de l’Espanya Industrial]

Vine a jugar, tot revivint la nostra història!

Som a l’abril de 1870. Al poble de Santa Maria de Sants esclata una revolta gestada pels treballadors de l’Espanya Industrial per aturar el sorteig de quintes que enviaria a combatre a la guerra de Cuba a molts santsencs.

«A la pell de la història» és un joc teatralitzat en el qual els i les participants són protagonistes en primera persona d’un episodi històric que ha marcat la vida de Sants, en aquest cas la Revolta de les Quintes.

Un joc de rol en viu en el que posarem als participants a la pell dels treballadors de l’Espanya Industrial; els jugadors hauran de recórrer diversos escenaris de la revolta per obtenir informació que els hi permeti reconstruir-ne la història i resoldre un misteri. Per aconseguir-ho, a cada escenari es trobaran amb personatges relacionats amb el context històric que els hi plantejaran proves per resoldre i així avançar cap al següent punt. 

Context històric —la revolta de les quintes

És el 5 d’abril de 1870 i al poble de Santa Maria de Sants esclata una revolta per aturar el sorteig de quintes. Es fan barricades al pont d’en Rabassa, es talla el cable del telègraf, es toca a sometent i s’assalta l’Ajuntament per destruir el cens. La fúria es desferma contra l’alcalde i els regidors.

L’exèrcit es presenta al poble i ataca la barricada on els obrers, pobrament armats, intenten resistir.  Finalment l’exèrcit entra al poble i comença una batalla campal a la carretera seguida d’una forta repressió contra els obrers.

A Sants obrers i obreres han estat derrotats i reprimits, però han aconseguit una important fita, destruir el Cens de població del poble, un fet que dificulta la convocatòria d’una nova quinta. Però un rumor s’ha començat a fer fort: els funcionaris de l’Ajuntament tenen amagada una còpia del cens…

Informació pràctica

La teatralització del joc va a càrrec d’actors i actrius amateurs de les companyies de teatre associades a la Lleialtat Santsenca.

Els participants es dividiran en 3 grups d’un màxim de 8 persones. L’aforament és molt limitat i cal reservar plaça. Durada: 1h aprox cada grup

El joc té lloc al carrer en diverses localitzacions de Sants; el punt de trobada serà al davant de la Casa del Mig, al Parc de l’Espanya Industrial.

L’activitat forma part del cicle Primavera Transformadora 2022, un conjunt d’esdeveniments organitzats per les cooperatives culturals i els espais de gestió comunitària del país.
Imatge: Sublevació contra les quintes ―La barricada construïda a l’España Industrial és atacada per les tropes, Sants, 1870. («La Campana de Gracia», 22-V-187)
Created with GIMP