Cinema Violeta —programació abril/juliol 2024

Abril-juliol 2024
Activitats gratuïtes · accés lliure

Cinema Violeta és un espai periòdic de la Lleialtat dedicat a descobrir realitzadores, cineastes i documentalistes conegudes o invisibilitzades que, a través dels seus films, han tractat temàtiques amb mirada de dona i perspectiva feminista.

Després de les projeccions, hi ha un espai de col·loqui obert amb el públic.

programació

25 abril, 19h−
«Els nens salvatges»
de Patricia Ferreira

Espanya | 2012 | 100min
VO català

L’Àlex, en Gabi i l’Oki són tres adolescents que viuen en una gran ciutat. Són uns autèntics desconeguts, pels seus pares, professors i per ells mateixos. Què passaria si poguéssim saber en què estan pensant i què volen fer? El seu aïllament emocional, portat a l’extrem,  sacsejarà la societat.

Guanyadora de 4 Premis al Festival de Màlaga, entre ells la Biznada d’Or a millor pel·lícula i el Premi a millor guió.


9 maig, 19h−
Palestina amb ulls de dona: 2 curts de realitzadores palestines

Àrab, català, castellà

«Restored pictures», de Mahassen Nasser-Eldin (Palestina, 2012, 22min, VOSC)− un documental en el que viatgem des de Betlem fins a Nazaret, explorant la vida de Karimeh Abbud, la primera fotògrafa a la Palestina d’abans de 1948.

«La cadira», de Laila Abbas (Palestina, 2017, 15 min, VOSC)− una història d’amor seguint els mètodes d’emparellament palestins.

Col.loqui posterior amb Sana Atabeh de Women’s Studies Centre (WSC).
Impulsa: Sodepau i Associació Hèlia.

30 maig, 19h−
Les fora de focus,
Alice Guy i Elena Jordi

Una sessió dedicada a la recuperació de les pioneres del cinema Alice Guy i Elena Jordi, dins del cicle d’activitats del 150è aniversari de Fructuós Gelabert.

Alice Guy (França, 1873 – EEUU, 1968): coetània als germans Lumière, és la responsable de filmar la primera ficció de la història del cinema. Es projectaran els films «L’emeutre sur la barricade» (França, 1906, 4:52min) i «Course à la saucisse» (França, 1907, 4:07min).

Elena Jordi (Cercs 1882-Barcelona 1945): actriu i empresària teatral, és considerada la primera directora de cinema d’Espanya amb el film «Thais», estrenat el 1918 i del qual no se n’ha conservat cap còpia. Es projectarà el documental «La veu de Thaïs» (David Casals-Roma, Espanya, 2021, 86min) que ens descobreix qui era Elena Jordi i la recerca de la seva pel.lícula perduda.

En col.laboració amb Memòria en Moviment.

 

27 juny, 19h−
«Now you are a woman»
d’Alba Muñoz

Espanya | 2019 | 32min
VO subtitolada castellà

Un documental sobre Gerald Hayo, una activista LBQ de Kenya, que ens mostra la seva història com a supervivent d’una de les pràctiques violentes més extremes contra les dones lesbianes: la violació correctiva.

Amb la participació de la directora Alba Muñoz.
Sessió amb motiu de l’Orgull LGTBIQ+.
Imatge: Guillem Sartorio

 

11 juliol, 22h−
«Te estoy amando locamente»
d’Alejandro Marin

Espanya | 2023 | 107min
VO castellà

Sevilla, 1977. En un moment en el qual l’homosexualitat és delicte, Remi, una mare tradicional moguda per l’amor cap al seu fill, un adolescent aspirant a artista, s’involucrarà en el moviment LGTBI andalús.

Sessió de Cinema a la fresca a les Cotxeres (Passatge de Fructuós Gelabert):
En col.laboració amb Cotxeres-Casinet.