18/05 | Documental «Dentro il collettivo» —projecció + col·loqui

Dijous 18 de maig , 19h
Activitat gratuïta

«Dentro il collettivo»  és un emocionant viatge a la frontera incerta entre legalitat i justícia. La pel·lícula retrata el centre social “Art lab Occupato”, plantejant qüestions com ara la dificultat dels col·lectius artístics de rebre reconeixement o el paper dels joves en el canvi de món.

L’any 2011, un col·lectiu d’estudiants ocupa un dels edificis de la Universitat de Parma abandonat des de fa 20 anys. Dins de l’edifici, canviar el món sembla possible, i és quan neix “Art lab Occupato”. Els joves del col·lectiu comencen a organitzar-se, engegant la creació de diversos projectes socials, com ara una escola d’italià per a estrangers, un taller de bicicletes, un equip de futbol antiracista o la creació de nombrosos esdeveniments culturals, entre d’altres.
Els següents set anys, a part de possibilitar l’escenari d’un futur diferent impulsat pels joves, comporten alhora un xoc dins de l’escena política de Parma. La incidència del col·lectiu porta als principals focus de debat de la ciutat diverses qüestions, tant mediambientals, com d’especulació immobiliària, o bé el replantejament de diversos conflictes socials a Parma, entre d’altres.

“El documental busca explicar per primera vegada la història d’un centre social ocupat, i fer-ho des de dins: seguir de prop el que succeeïx a un col·lectiu polític i descobrir les dinàmiques que possibiliten la construcció de la identitat col·lectiva”.

Lorenzo Melegari, director de «Dentro il Colletivo» 

Col·loqui

Presentació i debat obert amb el públic amb el Lorenzo Melegari, director del documental.

Lorenzo Melegari (1974. Parma, Itàlia), es llicencia en ciències polítiques, però va combinar la seva formació amb cursos de cinema a l’escola de Luchino Visconti de Milà. «Dentro il collettivo» és el seu primer llargmetratge, seleccionat a més de 10 festivals, com ara el Torino Underground Cinefest, on va rebre el premi del públic, o el Ragff Venezia, on se’l va reconèixer com a millor documental italià.

Producció: Lorenzo Melegari, amb el suport de Generazioni Precarie i la Università Bene Comune Associations
Direcció, guió, imatge i edició: Lorenzo Melegari
Gènere: Documental
Durada: 90 min
Idiomes: italià amb subtítols en castellà
Any: 2020
Públic: +16 anys