12/01 | Documental «No Callarem» —projecció & col·loqui

Dijous 12 de gener, 19h
Activitat gratuïta · inscripció aquí

El 2019 l’Estat espanyol es converteix en el país del món amb més artistes amb penes de presó.
El Consell d’Europa urgeix reiteradament a Espanya a modificar la seva legislació en matèria d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona al·legant que no ha d’interferir amb el dret a la llibertat d’expressió.
L’octubre de 2021 el Tribunal Constitucional Belga deroga la seva llei d’injúries a la Corona gràcies al cas Valtònyc

El documental «No Callarem» se centra en la història de 3 joves músics que són els rostres visibles de l’actual persecució a la llibertat d’expressió.

Les lletres de Pablo Hasel (engarjolat des de febrer de 2021), Valtònyc (més de 4 anys a l’exili) i Elgio de La Insurgencia (tres anys d’inhabilitació), han sigut condemnades per un sistema judicial a vegades poc neutral i els ha convertit en víctimes d’una fabricació mediàtica que els mostra com a radicals enemics de la democràcia. Un sistema que, paradoxalment, protegeix els discursos d’odi de l’ultradreta i l’apologia del règim franquista.

El film aborda, des d’una perspectiva personal i artística, les experiències que els han portat a convertir-se en represaliats polítics així com en les conseqüències que té la repressió a les seves vides.

Ana Tijoux conversa amb Valtònyc des de l’exili; es comparteixen les cartes escrites de Pablo Hasel a Bittah (Tribade) des de la presó; i es fa un recorregut per la història d’Elgio amb Yolanda Sey. A més, s’inclou l’única entrevista que s’ha pogut gravar de Pablo Hasel a la presó de Ponent de Lleida.

El documental presenta una banda sonora única on artistes de l’escena musical actual versionen les lletres condemnades per a crear noves cançons des d’estils musicals diversos, i també s’hi sumen cançons creades per a l’ocasió d’Albert Pla, Za!, Las Bajas Pasiones, Mateu Matas ‘Xurí’ i Irene Reig.

Col·loqui

Presentació i debat obert amb el públic amb l’Albert Costa i el Fran García, membres de la plataforma No Callarem i part de l’equip de producció del documental.


El documental, estrenat a la passada edició del Festival In-Edit 2022, ha comptat amb el suport popular d’un Verkami que va recollir, en 40 dies, 89.075€ de 868 mecenes i en el qual la Lleialtat hi va participar.
Producció: Bruna i No Callarem
Direcció: Clàudia Arribas, Violeta Octavio, Carlos Juan Martínez
Producció: Fran Garcia
Gènere: BioPic musical
Durada: 90 min
Idiomes: català i castellà
Any: 2022
Públic: +16 anys