Exposició: Cent anys del Congrés de Sants

De l’1 al 28 de juliol. Entrada gratuïta

Fa 100 anys, es va celebrar al barri de Sants el Congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya, conegut com el Congrés de Sants.

L’exposició Cent anys del Congrés de Sants: 1918-2018, impulsada pel Districte de Sants-Montjuïc i comissariada per Mireia Buenaventura, vol commemorar el centenari d’aquest esdeveniment cabdal per al moviment obrer català i aproximar-nos als antecedents socioeconòmics, els participants, les principals conclusions i les conseqüències del Congrés de Sants de 1918.

Van assistir al congrés 153 delegats de 158 associacions obreres (sindicats, federacions locals, comarcals, regionals) que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Es van aprovar uns nous estatuts de la Confederació Regional del Treball de Catalunya, que van establir la formació dels sindicats únics d’indústria, amb l’objectiu de substituir les societats d’ofici tradicionals i fer front, de manera més eficaç, a les noves formes de producció capitalista.

Altres acords van ser prioritzar l’acció directa en la resolució dels conflictes laborals -es a dir, la negociació directa entre patrons i sindicat, sense intermediaris-, potenciar la sindicació femenina, impulsar les escoles racionalistes, reivindicar la jornada de vuit hores, l’establiment de salaris mínims, l’abolició del treball a preu fet…

Salvador Seguí, el Noi del Sucre, va ser el principal impulsor del nou model sindical, i va ser ratificat com a secretari general de la CRT. Ángel Pestaña fou nomenat director de la revista Solidaridad Obrera.

?️ De l’1 al 28 de juliol
? De dilluns a divendres de 10.00h a 22.00h
? La Lleialtat Santsenca, Olzinelles 31. Barcelona
? Entrada gratuïta