Ja tenim projecte per rehabilitar La Lleialtat

[text i imatge de el3.cat]
[podeu veure el panell del projecte guanyador fent clic aquí]

El projecte guanyador per a la rehabilitació de la Lleialtat santsenca es va donar a conèixer ahir en un acte a la seu del Districte de Sants-Montjuïc. L’estudi d’arquitectes que l’ha presentat és H Arquitectes i el projecte, que porta el lema Hora del Pati, ha estat escollit d’entre un total de 73 propostes.

La proposta vol mantenir l’estructura i la façana històrica, ubicar el bar a la planta baixa, on hi havia la cooperativa de consum, i a la primera planta deixar-la per la sala polivalent. En canvi, es modificarà més la mitgera que dóna al carrer Olzinelles, on es farà un buidat de l’estructura original i s’adaptarà com a distribuïdor on hi haurà passadissos i escales. La idea és que sigui un espai lluminós i ventilat que ajudi, a més, a climatitzar l’edifici.
En l’acte d’ahir, en el que es van desvetllar els guanyadors del concurs, va intervenir-hi Eduard Fernando, membre de la plataforma per la Lleialtat Santsenca que aglutina més de 50 entitats i que ha treballat des del 2009 per definir quines havien de ser les guies del projecte que finalment sortís guanyador. “Avui es fa un pas més, que no l’últim, cap a la recuperació de la Lleialtat com a espai per a usos veïnals, cooperatius i de cultura popular”, va dir i va recordar el procés veïnat que s’ha seguit per arribar fins aquí. “Recuperar aquest espai també implica recuperar la memòria i el llegat de les cooperatives obreres que van teixir i cohesionar els nostres barris”, va emfatitzar. També es va donar la paraula al Carles Baiges, membre del col·lectiu d’arquitectes LaColque forma part de la plataforma i que es va encarregar de redactar l’avantprojecte en el que es recollia el procés participatiu previ: “Només volia destacar que aquest procés ha estat des del seu inici, amb el treball amb les entitats, totalment obert i participatiu”. També va agrair al districte que ho entengués així i els donés suport.

fotografia: el3.cat

Segons explica l’Ajuntament de Barcelona els criteris que s’han seguit per escollir el projecte guanyador han estat la qualitat arquitectònica, el compliment del programa d’usos prèviament establert, l’eficiència energètica i el cicle de vida dels materials, la coherència i la factibilitat constructiva, i finalment, el cost econòmic de l’actuació. El projecte compta amb un pressupost de 4,05 milions d’euros que ha de servir per rehabilitar l’edifici que té una superfície útil d’uns 1.650 m2.
Per cloure l’acte d’ahir va intervenir Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc que assegurava que “un dels principals objectius del govern del districte de Sants-Montjuïc és tirar endavant en aquest mandat un projecte emblemàtic que és el de tornar al barri de Sants l’edifici de l’antiga cooperativa de la Lleialtat Santsenca”