«L’any de la Canadenca, de la vaga al locaut» —exposició

Inauguració: divendres 12 de juliol, 19h. Entrada lliure
Exposició en curs del 8 al 31 de juliol

Aquest any se celebra el centenari de la Vaga de la Canadenca, una de les fites més importants del moviment obrer català que va aconseguir, entre d’altres coses, la jornada laboral de 8 hores.

Dins d’aquest context, el Centre de Documentació Històric Social de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, organitza l’exposició itinerant «L’any de la Canadenca, de la vaga al locaut», un recorregut que vol contextualitzar i actualitzar els fets transcorreguts ara fa 100 anys i reivindicar la memòria històrica de les classes populars catalanes que van lluitar per tants drets dels que avui gaudim.

100 anys d’una època convulsa
La Vaga de la Canadenca s’inscriu dins els cicles de lluites del moviment obrer internacional que s’intensificà amb el triomf de la revolució russa i l’onada revolucionària que s’estengué per Alemanya el 1918. A casa nostra, aquest context es va manifestar amb l’increment de l’afiliació a la CNT i la creixent importància del moviment obrer anarcosindicalista.

Conflictivitat estesa
Simultàniament als conflictes laborals i industrials, l’any 1919 tenen lloc una sèrie de mobilitzacions lligades als problemes de subsistència així com l’extensió de diferents pràctiques (furts i assalts a botigues i al transport d’aliments) a més de l’acció directa de les «autoreduccions», obligant als botiguers a vendre els productes a preus més raonables.

LA CNT, una força més que sindical
A més de la lluita sindical, la CNT articulava un ampli ventall de reivindicacions socials: els preus dels aliments i el cost dels lloguers de l’habitatge. Juntament amb les vagues, la lluita per la subsistència creà un clima d’àmplia inestabilitat social.

La resposta d’una patronal organitzada
La burgesia catalana organitzava la seva estructura corporativa en la Federació Patronal Catalana, mentre s’accentuava la tensió entre regionalistes de la Lliga i els federalistes (republicans) amb el govern central. Tot això en el marc d’una crisi profunda del sistema polític espanyol, amb un protagonisme creixent de l’exèrcit davant la inoperància dels partits polítics.

La inauguració de l’exposició serà el divendres 12 de juliol i comptarà amb la presència de membres de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.

?️ Inauguració: divendres 12 de juliol, 19h. Expo en curs del 8 al 31 de juliol
? La Lleialtat Santsenca, Olzinelles 31, Barcelona
? Entrada gratuïta

____
Organitza: Ateneu Enciclopèdic Popular
Amb la col·laboració de la Lleialtat Santsenca

Sobre L’Ateneu Enciclopèdic Popular

L’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP) – Centre de Documentació Històrica i Social (CDHS) és una associació civil cultural fundada a Barcelona l’any 1902 per un grup d’intel·lectuals i obrers pretenent una societat de neutra cultura com a emancipació sense cap mena de filiació política o ideològica.

Clausurat per les tropes franquistes el gener de 1939 en ser ocupada la Ciutat Comtal, va ser legalitzat de nou el 1980. Actualment és un centre de documentació que forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya.