Lleialtat és nom de dona —activitats amb motiu del 8M

De l’1 al 30 de març de 2024
Activitats gratuïtes

Dones, comunitat, diversitat i reivindicació. Amb aquestes quatre idees com a fil conductor, aquest març presentem la cinquena edició de «Lleialtat és nom de dona», el cicle d’activitats amb motiu del 8 març —Dia Internacional de la Dona— que ens acompanyarà de principi a final del mes.

Un programa plural i divers elaborat de manera coral amb les entitats, els col·lectius i les persones que pretén reivindicar i visibilitzar el paper de les dones en l’actualitat  des de múltiples àmbits; un objectiu pel qual treballem tot l’any i pel qual volem que tothom en sigui còmplice!

—Programa Lleialtat és nom de dona—

7 març, 19h−
Ressonàncies femenines al món del cinema —concert

accés lliure
organitza Òmnium Cultural

Loida Baró, veu, i Eugènia Arús, piano, formen Silly Symphony, un col.lectiu de dues músics especialitzades en el repertori cinematogràfic amb l’objectiu de visibilitzar el paper de la dona dins del món del cinema. En aquest recital construït especialment per al dia de la dona, revisitarem compositores de bandes sonores, de cançons i lletristes, guionistes, directores, personatges i veus icòniques… Donarem veu a cada una d’elles i farem un recorregut musical dinàmic, ple d’emoció, de coneixement i reflexió.


9 març, de 17 a 2h—
Dones en peu de rol —jocs de taula i rol

entrada gratuïta
inscripció prèvia aquí

Sants Niggurath organitza una jornada maratoniana de jocs de taula i rol en la qual totes les partides estan dirigides per dones.


14 març, 19h−
Submergint-nos en les onades —Taller de creació col.lectiva

entrada gratuïta
inscripció prèvia aquí

Quines són les idees que promou el feminisme? Han canviat al llarg del temps o segueixen sent les mateixes? Hi ha una sola forma de ser feminista? Partint dels coneixements i les idees pròpies de les participants, ens capbussarem en aquells conceptes i reivindicacions que estan a la base dels feminismes, farem un breu recorregut històric per les principals onades d’aquest i reflexionarem sobre la seva relació amb els debats ideològics i polítics actuals.


16 març, 11h−
Entre xemeneies i telers de Carolina Orgillés —passejada Sants Escenari Literari

entrada gratuïta
inscripció prèvia aquí

En una Barcelona industrial on les xemeneies de les fàbriques tèxtils ennuvolen el cel i empudeguen l’aire, coneixerem les vicissituds d’unes famílies cadascuna de les quals, amb circumstàncies diferents, s’enfronta amb coratge i resignació a lluitar per aconseguir sobreviure a una època turbulenta i difícil.
La passejada forma part de «Sants, escenari literari», un cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que tenen a Sants com a protagonista i als autors i autores que signen els títols com a mestres de cerimònies que ens guien pels carrers i places del barri que són el teló de fons de les novel·les.

Carolina Orgillés i Llamas (Barcelona 1950). L’any 2018 va escriure la seva primera novel·la “Una nova vida” i ha editat, juntament amb altres companyes, diversos llibres de contes i poesies.


21 març, 19h−
Cinema Violeta | «Margarita y el Lobo» de Cecilia Bartolomé

Espanya | 1969 | 45min
gratuït | accés lliure
VO castellà

Cecilia Bartolomé, cineasta pionera del cinema espanyol, va acabar a les llistes negres del franquisme amb aquesta pel·lícula que neix com a pràctica de fi de carrera de l’Escola Oficial de Cinematografia.

A «Margarita y el lobo» la protagonista s’enfronta a un judici de separació matrimonial amb un jutge eclesiàstic. A tall de tragicomèdia musical, la pel·lícula dissecciona de forma satírica la situació de la dona a l’època, mostrant els diferents llops que les sotmetien: l’amor, les dificultats a la feina i la vida personal o les falses alliberacions que les arrosseguen.

Amb col·loqui posterior on conversarem sobre els temes que tracta la pel·lícula


del 5 al 30 de març−
Exposició | Flavita Banana

accés lliure
organitza La Llama Fest

Flavita Banana (Flavia Álvarez-Pedrosa Pruvost) va néixer a Oviedo el 1987. Asturiana per accident i barcelonina per convicció, va estudiar Arts i Disseny i el cicle d’Il·lustració, tots dos a l’Escola Massana de Barcelona, fent malabarismes amb tots els treballs imaginables.

En aquesta exposició ens endinsarem en l’humor, costumisme i absurditat de la seva obra gràfica.


disseny de la il·lustració del cartell: Clara Gràcia