Sants, escenari literari —llibres, barri i passejades

Del 28 de febrer al 29 d’abril de 2023
Activitats gratuïtes

Un cicle de passejades literàries amb Sants com a protagonista

Estrenem la primera edició de «Sants, escenari literari», un cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que tenen a Sants com a protagonista i als autors i autores que signen els títols com a mestres de cerimònies que ens guien pels carrers i places del barri que són el teló de fons de les novel·les.

Sovint la literatura ha passat de llarg del nostre barri, amagada, molts cops, per la centralitat mediàtica de Barcelona. Gràcies a aquests autors i autores, sentirem el batec dels telers, les històries que atresoren les façanes, i la veu silenciada dels carrers que trepitgem cada dia. Uns escenaris que no només són el decorat literari de les obres, sinó que prenen vida i acompanyen els personatges amb els seus afanys, pors, conflictes, decisions vitals…

Us convidem a descobrir-los passejant amb nosaltres!

Organitza: La Lleialtat Santsenca
Amb la col·laboració de: Biblioteca Vapor Vell, Sants 3 Ràdio, Memòria en moviment, La Conxita de Sants, Barra Llibre, La Inexplicable i Districte de Sants-Montjuïc

PROGRAMA

Inauguració

Taula rodona d’autors i autores
28 de febrer, 18h

Obrim el cicle amb una taula rodona on conversarem amb autors i autores de novel·les que tenen Sants com a escenari de les seves trames. Descobrirem quins són els espais i les temàtiques que han inspirat les seves creacions i debatrem sobre si Sants és un bon escenari literari.

Participen: Anna Antoñico (autora de «Mercè»), Gemma Masip (autora de «L’Ordit de la vida»), Sergi Caparrós (autor de «Sota la mar salada»), Rafel Casas (autor de «Cendres del Passat»), Agus Giralt (històriador especialitzat en Sants). Modera: Sants 3 Ràdio.

Lloc: Biblioteca Vapor Vell
Accés lliure

Passejades comentades

«La Fàbrica» de Jordi Soler 
Dissabte 4 de març, 11h [places exhaurides]

Dues històries acomboiades pel moviment llibertari català tan present a Sants, a Barcelona i al país. Totes dues succeeixen al voltant de Can Batlló, el gran complex fabril de La Bordeta. Espai recuperat pels veïns el 2011 i que temps abans havia vist passar misèria, explotació, esperança i revolució.

Jordi Soler (Barcelona, 1955). De la lluita sindical a la veïnal. Sants i La Bordeta, són l’escenari del seu primer llibre «La Fàbrica» i de la seva lluita diària.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca
Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat] [places exhaurides]

«Fred als Peus» d’Àngel Casas, a càrrec de Rafel Casas
Dissabte 18 de març, 11h [places exhaurides]

Retrat viu del Sants fred i gris de la postguerra als ulls d’un noi que narra les experiències viscudes a mesura que arriba a adult. Una novel·la que descriu un realisme autobiogràfic d’entorns vigents i d’altres desapareguts, però vius a la memòria. Una crònica espurnejant de dues dècades del segle XX.

Àngel Casas (Barcelona 1946-2022). Periodista, crític musical, presentador de televisió i escriptor. Nascut a Sants, va rebre la Creu de Sant Jordi al 2007.

Rafel Casas (Barcelona, 1960). Mestre i escriptor de poesia, novel·la i relats amb els quals ha guanyat diversos premis.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca
Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat] [places exhaurides]

«Sota la mar salada» de Sergi Caparrós
Dissabte 25 de març, 11h

Una immersió dràstica cap a les profunditats d’una història familiar tèrbola, marcada per l’amor, la traïció i la venjança, relacionada amb el tètric submón del tràfic d’antiguitats. Una novel·la de suspens que transita entre les aigües braves de l’Empordà i els contrastos de la Barcelona prerepublicana de 1929.

Sergi Caparrós (Barcelona, 1985). Escriptor, mestre i músic. Sota la mar salada (Rosa dels vents, 2022) és la seva òpera prima.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca
Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

«Cendres del passat» de Rafel Casas
Dissabte 22 d’abril, 11h

Una novel·la que neix sobre les cendres del nostre passat i es despentina amb la força del vent del nostre futur. Ambientada a Cerdanya, Sants i el Rosselló té la pulsió universal de les passions humanes. Un escenari on el fum de les fàbriques i les cendres del passat omplen de flames el present.

Rafel Casas (Barcelona, 1960). Mestre i escriptor de poesia, novel·la i relats amb els quals ha guanyat diversos premis.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca
Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat]

«L’ordit de la vida» de Gemma Masip
Dissabte 29 d’abril, 11h [places exhaurides]

És la història de la Carme, una dona que va néixer el darrer any del segle XIX al barri de Sants de Barcelona. Filla d’una família republicana i ordidora d’ofici, va viure en primera persona els problemes de les dones treballadores en una època convulsa i plena de canvis en què s’albirava un món ple d’esperances.

Gemma Masip (Barcelona, 1951). Mestra, psicopedagoga i logopeda. L’any 2016 publica el seu primer llibre «De Gandesa a Grossbeeren» (Ed. Descontrol).

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca
Gratuït · inscripció aquí [aforament limitat] [places exhaurides]

Presentacions de llibres

«La Fàbrica» de Jordi Soler 
Dimecres 12 d’abril, 19h

Lloc: La Conxita de Sants · c/ Vallespir, 59
Accés lliure · aforament limitat

«La dama sin rostro» de Julià Bretos
Dimarts 18 d’abril, 19h

Qui va ser la dona que va finançar en secret la construcció de la Sagrada Família quan no era més que uns fonaments retorçats? Pocs saben que l’edifici més enigmàtic del món no existiria si no fos per la tenacitat d’una dona el nom de la qual jeu ignorat sota la pols de cent anys.

Julià Bretos (Barcelona, 1965). Informàtic de dia, professor de tarda, escriptor de nit i apassionat de Gaudí sempre.

Lloc: Barra Llibre · c/ Riego, 13
Accés lliure · aforament limitat

«Sota la mar salada» de Sergi Caparrós
Dijous 20 d’abril, 19h

Lloc: La Inexplicable· c/ Galileu, 78
Accés lliure · aforament limitat

NOVETAT EDITORIAL!
«Els vincles audaços» d’Ivan Miró
Dissabte 22 d’abril, 18h

Una novel·la on la realitat sociopolítica recent dialoga amb el convuls període de l’obrerisme i el pistolerisme d’entre 1917 i 1923. Ambientada a Sants, s’hi descobreix la trajectòria d’en Francesc Comas i Pagès, en Paronas, el jove vidrier anarcosindicalista de la Bordeta, deixeble de Peiró i de Seguí, que visqué «els anys del somni revolucionari dels humils» en una ciutat esqueixada per la lluita de classes, les epidèmies o la carestia.

Ivan Miró (Barcelona, 1975). Sociòleg i activista santsenc. Soci de La Ciutat Invisible, ha publicat assaigs sobre cooperativisme, ciutats i història obrera.

Lloc: La Lleialtat · c/ d’Olzinelles, 31
Accés lliure · aforament limitat