2 i 9/11 | Cinefòrum «Construcció de la memòria col·lectiva en primera persona»

Dijous 2 i 9 de novembre, 19h
Activitat gratuïta · accés lliure

L’Etnogràfica —Antropologia per a la Transformació Social, presenta la cinquena edició del cinefòrum “Lluites i resistències de dones”, un espai on aprofundir en les interconnexions possibles entre interseccionalitat, memòria i reconeixement de genealogies feministes de resistència. En aquesta ocasió, es projectaran assaigs fílmics que construeixen narratives col·lectives en primera persona.

Les dues sessions són una oportunitat per rescatar del silenci importants converses pendents tant sobre la violència política espanyola al s.XX, com de les conseqüències en el present, de les possibilitats de reparació i les aliances per la resistència. Les pel·lícules que formen el cicle són els relats de les filles, les nétes i besnétes dels i les represaliades per la repressió franquista, on les realitzadores Joana Conill (Logroño, 1980) i Sandra Ruesga (Madrid, 1975) ens conviden a reflexionar sobre la dimensió transgeneracional del trauma provocat tant per aquesta violència com pel silenci i la impunitat que l’ha acompanyat.
Compartir aquests testimonis vol obrir diàleg pendent, alhora que generar un espai de reivindicació on pensar quines estratègies feministes volem posar en marxa per reapropiar l’antifeixisme.

Les dues sessions comptaran amb la presència i participació de les dues realitzadores, Joana Conill i Sandra Ruesga, que podran dialogar amb les assistents sobre les pel·lícules i debatre críticament tots els temes que aborden.

Programació

2 de novembre, 19h
«La cigüeña de Burgos» de Joana Conill

Espanya | 2020 | 82min
VO castellà

Si la memòria és impossible, què és el que ens impulsa a buscar?

La directora de la pel·lícula és una adolescent quan, després del funeral del seu pare, llegeix la vida del mort en els periòdics. Per què no sé res de tot això?. Filla d’un anarquista condemnat per terrorisme durant la dictadura franquista i afiliat al partit comunista durant el seu empresonament, Joana Conill comprèn que el seu pare, company de jocs i aventures, va decidir no explicar-li la seva vida. Mentre roda la pel·lícula, la filla aprendrà a ser directora de cinema, com quan era petita i jugaven a resoldre misteris, en un viatge al país de la memòria on les peces mai encaixen.

9 novembre, 19h
«Haciendo memoria» i «A los caídos» de Sandra Ruesga

Espanya | 2005 i 2012 | 9.30 min i 3.30 min
VO castellà

En el curtmetratge documental «Haciendo memoria», Sandra Ruesga edita fragments de pel·lícules domèstiques que van gravar els seus pares des de la transició fins als anys noranta, juntament amb unes converses telefòniques actuals entre ella i els seus pares. La realitzadora fa una crònica històrica i un exercici de construcció de la memòria i de l’oblit, apropiant-se i resignificant les imatges del cinema casolà en ocasió de la visita a monuments franquistes.

Si a «Haciendo memoria» és la recontextualització de l’arxiu familiar serveix com un mitjà de transmissió transgeneracional de la memòria, a «A los caídos» és el discurs de l’audioguia de El Valle de Los Caídos la que se’ns mostra, exemplificant com els exercicis de blanquejament de la dictadura i de des-memòria històrica perduren, cronificant la impunitat i impossibilitant el reconeixement i la reparació.