Exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’

Del 18 al 25 d’agost de 10h a 22h; 26 d’agost de 10h a 14h. Entrada gratuïta

Coincidint amb les Festes de Sants 2018, a la La Lleialtat es podrà veure l’exposició censurada en la darrera edició de la fira ARCO Presos polítics a l’Espanya contemporània, de l’artista Santiago Sierra.

La instal·lació consta de 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de col·lectius i posicions molt diversos.

L’obra de Sierra, retirada de la fira ARCO 2018, pretén fer visible, a partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol malgrat el que se sosté institucionalment i destaca que, dins el panorama carcerari actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres.

La tradició franquista i la prolongació dels conflictes nacionalistes després de la Transició han fet particularment confús el criteri de definició de pres polític a Espanya, cosa que ha generat un context des del qual diverses activitats poden ser considerades delicte de «terrorisme». Amb la instal·lació, Sierra reflexiona sobre l’efecte de la «Ley Mordaza» a l’Espanya actual i ens interpel·la a no mirar cap a una altra banda davant d’aquesta realitat.

Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és especialment conegut per obres d’alt contingut polític i pel seu treball de denúncia del capitalisme, l’explotació o el mercat laboral.

Aquesta exposició s’emmarca en la campanya Demà Pots Ser Tu d’Òmnium Cultural en col·laboració amb altres organitzacions que lluiten pels drets humans i polítics, actualment en risc a l’Estat espanyol.

Organitza: Òmnium Cultural
#LlibertatPresosPolítics #Usvolemacasa

** La instal.lació a la Lleialtat és una rèplica de l’exposició original censurada.