«Gràfica Obrera. Dibuixant la ciutat proletària» —conversa

Dijous 11 d’abril, 19h. Entrada gratuïta

Amb motiu de la publicació dels llibres «Gràfica Cooperativa a Barcelona» i de «Shum. El dibuixant anarquista», La Ciutat invisible i La Lleialtat Santsenca hem organitzat una presentació-conversa per retre homenatge i reivindicar la Gràfica Obrera i Cooperativa a casa nostra amb un munt de participants de primer nivell.

Conversa—

Modera: Teresa Ferré, Observatori de la Vida Quotidiana

Josep Maria Cadena, periodista i crític d’art
Jaume Capdevila «Kap», dibuixant
Marc Dalmau, La Ciutat invisible

Amb la intervenció i cartells de la Impremta Col·lectiva Can Batlló

Vermut—

En finalitzar l’acte, hi haurà un vermut popular al Cafè Cooperatiu de la Lleialtat «La Capirota»

Memòria cooperativa—

Durant l’acte es podrà veure l’exposició «Les cooperatives obreres de Sants». Els assistents es podran emportar un tros de Gràfica Cooperativa en forma de xapa, samarreta o cartell.

Els llibres—

Els llibres «Gràfica Cooperativa a Barcelona» de Marc Dalmau, i «Shum. El dibuixant anarquista» de Josep Maria Cadena, Jaume Capdevila i Lluís Solà i Dachs estaran a la venda a la Lleialtat durant la presentació.

«Gràfica cooperativa a Barcelona» de Marc Dalmau

El llibre recull la memòria iconogràfica del moviment cooperatiu obrer de Barcelona entre els anys 1875 i 1939. Un moviment que s’inicia amb l’eclosió de les cooperatives de consum en la darrera dècada del segle XIX, es consolida a l’entrada del XX i arriba a l’esplendor durant la Segona República, fent de rereguarda revolucionària durant la Guerra Civil. A través de 480 imatges, el llibre ens aproxima al moviment obrer i cooperativista mitjançant la seva producció gràfica en tot tipus de materials i formats, una producció que és també l’expressió d’un determinada cultura i estil de vida als barris populars metropolitans.

«Shum. El dibuixant anarquista»

Dins del panorama artística català d’abans de la Guerra Civil, hi ha una gran efervescència que possibilita l’aparició de personatges amb personalitat creativa pròpia. Enmig d’aquest panorama, Shum és un dels dibuixants més rellevants. En aquest llibre Lluís Solà, Josep Maria Cadena i Jaume Capdevila, tres especialistes en premsa satírica catalana, ens parlen de la seva vida -atemptats, bombes, judicis, empresonaments, exili, noms falsos i pseudònims,… i de l’aura que envolta aquest personatge.

 
?️ Dijous 11 d’abril, 19h
? La Lleialtat Santsenca, Olzinelles 31, Barcelona
?  Entrada gratuïta. Aforament limitat

—-
Organitza: La Lleialtat Santsenca, La Ciutat Invisible, Impremta Col·lectiva de Can Batlló