Passejades per la història de Sants —maig/juliol 2023

Dissabtes 27/05, 17/06, 22/07. 11h-13h
Preu: 5€/passejada. Entrades aquí · places limitades

Nova edició del cicle de passejades per la història de Sants per seguir desgranant la història, històries i historietes que han configurat el caràcter del nostre barri.

Uns itineraris temàtics que canvien cada trimestre i que durant els mesos de maig a juliol ens descobriran què s’amaga rere els racons que transitem cada dia. En aquesta ocasió, ens endinsarem en les històries de les treballadores de l’Espanya Industrial,  en la Vaga de les filadores i les teixidores de Sants i l’Hospitalet, i en com s’hi treballava als grans complexos vapors del barri.

Passejades conduïdes per historiadors i col.laboradors de Memòria en Moviment.

PROGRAMA

27 de maig, 11h —La Revolta de Quintes [entrades]

El 4 d’abril del 1870, les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i el Baix Llobregat.

17 de juny, 11h —La Vaga de la Constància [places exhaurides]

L’any 1913 les filadores i teixidores de Sants i de l’Hospitalet van iniciar una vaga que es va estendre per tota Catalunya i pels oficis del tèxtil, la Vaga de la Constància. Una mobilització protagonitzada per les dones fonamental per entendre la lluita per la jornada de les 8 hores i d’altres esdeveniments com el Congrés de Sants o la Vaga de la Canadenca. En aquesta passejada coneixerem alguns dels escenaris santsencs d’aquesta important vaga.

Activitat gratuïta dins del programa del 110 aniversari de la Vaga de la Constància.
Visita en llengua de signes catalana per l’associació Més Accés.

22 de juliol, 11h —El Sants industrial [entrades]

Sants ha crescut a l’entorn dels grans vapors que s’hi van instal·lar a mitjans del segle XIX, grans complexos com el Vapor Vell o l’Espanya Industrial. Amb aquesta passejada seguirem el fil d’aquesta història descobrint aquests espais i com s’hi treballava.