2 al 30/05 | Cicle 150è aniversari de Fructuós Gelabert —cinema

Del 2 al 30 de maig de 2024
Activitats gratuïtes · diverses localitzacions

Les primeres pelis de l’Estat Espanyol es van enregistrar a Sants
I l’artífex va ser el pioner del cinema Fructuós Gelabert

Aquest 2024 commemorem el 150 aniversari del naixement del cineasta català Fructuós Gelabert i Badiella (Vila de Gràcia, 1874-barri de Sants, 1955) amb un cicle d’activitats per recuperar la memòria d’aquest pioner del cinema i la relació entre Sants i el setè art.

Santsenc d’adopció, Gelabert va ser el primer en realitzar un film de ficció de l’Estat espanyol titulat «Baralla en un cafè» (1899), una pel.lícula que es va enregistrar al pati del Casino de Sants (al costat del Vapor Vell) i que es va estrenar a la Festa Major d’aquell any.

Malauradament del film original, mut i d’un minut de durada, no se’n conserva cap còpia. La còpia que ha arribat fins a avui, correspon a una versió que Gelabert va enregistrar l’any 1952 a la masia de la Institució Montserrat.

Poc després, l’any 1955, moriria arruinat i oblidat per la indústria i per la ciutat.

L’Any Gelabert pretén donar a conèixer la figura d’aquest pioner del cinema i veí de Sants. Entre les diverses activitats, s’enregistrarà una nova versió de «Baralla en un cafè» en 3D a la mateixa localització de la Institució Montserrat i que s’estrenarà a Les Cotxeres durant el cicle.

Organitza: Ricard Marco, Memòria en Moviment, 3D Magic Club, Cotxeres-Casinet i La Lleialtat Santsenca
Amb el suport: Institució Montserrat, Filmoteca de Catalunya-Generalitat de Catalunya, Artixoc.


—programa—

Xerrada inaugural «Fructuós Gelabert i el seu temps»
dijous 2 de maig, 19h

Obrim el cicle amb una xerrada a càrrec de Joan Miquel Gual (professor d’Història del Cinema a la UB i membre de Memòria en Moviment) per descobrir-nos la figura d’aquest pioner del cinema i contextualitzar la seva vida i obra. Durant la sessió es passaran i comentaran fragments i curtmetratges de l’època del cineasta català.

Lloc: La Lleialtat Santsenca
Accés lliure

Recreació de la figura de Fructuós Gelabert a la Institució Montserrat
diumenge 5 de maig, 11h a 12h

Fructuós Gelabert va estar estretament vinculat amb la Institució Montserrat on va enregistrar la segona versió de «Baralla en un cafè» (1952). Els alumnes de primària del taller d’història de l’escola portaran a terme una recreació històrica per donar a conèixer la seva figura.

Passis d’11 a 12 h
Lloc: Institució Montserrat (pati de l’escola)
Accés lliure

Estrena de «Baralla en un cafè» en 3D (2024)
Projecció de «La invención de Hugo» (2011)
dimarts 14 de maig, 19h

Es presentarà la nova versió de «Baralla en un cafè» en 3D enregistrada de forma estereoscòpica per 3D Magic Club. Dirigida per l’historiador i membre de Memòria en Moviment, Agus Giralt, i protagonitzada pels actrius i actors dels grups de teatre de La Lleialtat Santsenca, el film culmina l’experimentació de Gelabert amb la tercera dimensió.

A més, Fidel Corominas i Carles Moner, membres del 3D Magic Club, ens parlaran de les investigacions de Fructuós Gelabert sobre el cinema en 3D.

També es projectarà en 3D «La invención de Hugo» (2011) de Martin Scorsese.

Projecció a càrrec d’Enric Riera del 3D Magic Club Barcelona
Lloc: Auditori de Cotxeres de Sants
Accés lliure

Xerrada amb projeccions «Fructuós Gelabert, una vida dedicada al cinema»
dijous 16 de maig, 19h

Una xerrada a càrrec del Ricard Marco, investigador de la fotografia, i la Maria Perez, familiar de Fructuós Gelabert, en la qual es projectarà una selecció de films de Fructuós Gelabert cedits per la Filmoteca de Catalunya:

Procesión de la hijas de María, de la Iglesia parroquial de Sans (1902); Puerto de Barcelona (1903); Visita de la escuadra inglesa a Barcelona (1903); Amor que mata (1909); La Dolores (1908); Santa Pau (Girona) (1911); Riña en un café (1952).

També es projectarà la nova versió de Baralla en un cafè (2024) en 2D.

Lloc: La Lleialtat Santsenca
Accés lliure

Passejada «El Sants de Fructuós Gelabert. Un pioner del cinema»
dissabte 25 de maig, 11h

Una passejada pels carrers i places de Sants que recorrerà els escenaris de la vida i les pel.lícules de Fructuós Gelabert. Dins del cicle de passejades per la història de Sants

A càrrec del Ricard Marco, investigador de la fotografia.

Lloc de trobada: La Lleialtat Santsenca.
Activitat gratuïta. Inscripció prèvia aquí

Cinema Violeta «Les fora de focus: Alice Guy i Elena Jordi»
dijous 30 de maig, 19h

Una sessió dedicada a la recuperació de les pioneres del cinema Alice Guy i Elena Jordi.

Alice Guy (França, 1873 – EEUU, 1968), és la responsable de filmar la primera ficció de la història del cinema. I Elena Jordi (Cercs 1882-Barcelona 1945), és considerada la primera directora de cinema d’Espanya amb el film «Thais (1918), del qual no se n’ha conservat cap còpia. Es projectarà el documental «La veu de Thaïs» (David Casals-Roma, 2021) que ens descobreix qui era Elena Jordi.

A càrrec de Cinema Violeta
Lloc: La Lleialtat Santsenca
Accés lliure