Passejades per la història de Sants —2022 (I)

Dissabtes 26/02, 19/03, 30/04. 11h-13h
Preu: 5€/passejada. Venda d’entrades aquí · places limitades

Aquest 2022 es celebren 125 anys de l’annexió de Sants a Barcelona. Tot i el pas del temps, encara avui Sants segueix mantenint un tarannà diferencial dins de la gran metròpoli producte del seu passat.

El cicle de passejades per la història de Sants, que enguany arriba a la 5a edició amb propostes inèdites, vol desgranar la història, històries i historietes que han configurat el caràcter del nostre barri des de temps immemorials fins als nostres dies.

A través de diversos itineraris temàtics, que canvien cada trimestre, descobrirem com era l’antic poble agrícola de Santa Maria de Sants; l’esclat d’una revolta que volia evitar que els santsencs en edat de combatre fossin enviats a la guerra de Cuba; i la relació entre el patrimoni industrial i les lluites col.lectives que s’extenen fins a l’actualitat.

Les passejades seran conduïdes per historiadors i col.laboradors de Memòria en Moviment.

Visita en llengua de signes catalana

Algunes visites estan adaptades per a persones sordes a través d’un intèrpret de llengua de signes catalana de l’Associació Més Accés.


PROGRAMA

26 de febrer, 11h —El Sants agrícola [entrades exhaurides]

Situat als afores de Barcelona, l’antic poble de Santa Maria de Sants va ser durant molts anys un rebost per la ciutat. En aquesta ruta descobrirem els camins, les rieres i les masies que explotaven la terra i la manera en com algunes infraestructures, com el Canal de la Infanta, van transformar el paisatge i l’economia d’aquest petit poble del pla.

19 de març, 11h —La Revolta de les Quintes [comprar entrades]

El 4 d’abril del 1870, les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i el Baix Llobregat.

* Visita en llengua de signes catalana de l’Associació Més Accés.

30 d’abril, 11h —NOVETAT! La Indústria a Sants: Un Museu Autogestionat? [comprar entrades]

Els museus tenen el paper de preservar i exhibir objectes i històries que tenen valor, però… qui decideix allò que té valor? Al museu autogestionat, la resposta és clara: nosaltres. A Sants existeix una llarga tradició de participació activa en la pròpia museïtzació: Sants no té un museu industrial però conserva molts objectes i històries industrials guanyats gràcies a les lluites col.lectives. En aquesta ruta coneixerem aquestes històries i els seus protagonistes.